top of page
Buscar

L’impacte de les xarxes socials al periodisme: desafiaments i oportunitats

Les xarxes socials són plataformes les quals han transformat profundament tant el panorama social com també el paisatge del periodisme des de fa dues dècades. A mesura que aquestes han anat guanyant influència i popularitat, alhora també s’ha convertit en un ganivet de doble tall per als mitjans de comunicació, ja que ofereixen eines poderoses per poder connectar amb audiències més àmplies i alhora,  presenten reptes únics que exigeixen tant adaptació com innovació. 


Oportunitats emergents en periodisme:


  • Difusió àmplia i accés a diverses audiències: Les xarxes socials permeten als mitjans de comunicació arribar a un públic global de forma immediata. Aquesta capacitat d’arribar al públic en temps real ha ajudat a ampliar l’abast i l’influència del periodisme. 

  • Interacció directa amb els lectors: Les plataformes socials permeten als periodistes conectar de manera directa amb els seus lectors. Això crea una oportunitat per a la participació del públic, l’obtenció de feedback instantani i inclòs també una col·laboració en el procés de creació de continguts. 

  • Continguts multimèdia: Les xarxes socials suporten una gran varietat de formats de continguts, ja sigui des de fotografies, fins a vídeos, infografies… Això permet al periodista a presentar la informació d’una forma més visual i atractiva per augmentar l’engagement amb el públic. 

  • Monitorització i anàlisi de tendències: Les dades enregistrades a través de les analítiques de xarxes socials ofereixen insights de valor sobre les preferències i interessos dels públics. Aquesta informació ajuda al periodista a identificar i cobrir els temes els quals són d’interès, rellevants i populars. 


Desafiaments als quals s’enfronta el periodisme:


  • Fake News i desinformació: Les xarxes socials són propícies a la desinformació i les notícies falses (fake news), el qual pot afectar a la feina dels periodistes i la credibilitat del periodisme. Els periodistes han de treballar per discernir quines són les fonts fiables d’un mar de contingut el qual no ha sigut verificat. 

  • Pressió per a la immediatesa: Aquestes plataformes creen una demanda constant de continguts, notícies i actualitzacions en temps real. Això pot generar pressió als periodistes per publicar de manera ràpida, mentre que es comprometen a la precisió i profunditat de la cobertura. 

  • Dependència d’algoritmes i canvis en les polítiques de les plataformes: Les xarxes estan sotmeses a canvis constants en els seus algoritmes i polítiques, el qual pot afectar tant la visibilitat com l’abast dels continguts dels mitjans. Això obliga als periodistes a adaptar-se a les noves normes i tècniques per tal de mantenir-se rellevants.


En fi, les xarxes socials han proporcionat al periodisme una plataforma poderosa per a la difusió de notícies i interacció amb el públic. Encara i així, aquestes plataformes presenten desafiaments significatius en el món digital, el qual per accedir es reuqereix tant innovació com ètica per part dels professionals del sector. Una adaptació constant, la verificació rigorosa dels fets i la defensa dels estàndards periodístics seran essencials per a un futur sòlid i responsable del periodisme en l'era digital de les xarxes socials.

 
 
 

Comments


Subscriu-te i no et perdis cap novetat!

Gràcies per confiar en nosaltres

  • Facebook
  • Instagram

© 2024 Kiosco Boix

bottom of page