Història dels quioscos
- kioskoboixscp
- 7 may 2024
- 2 Min. de lectura
Els quioscos, petits establiments comercials oberts al públic, són una imatge icònica de moltes ciutats i pobles arreu del món. La seva història és tan diversa com els articles que venen, des de diaris i revistes fins a dolços i begudes.
Els primers orígens
La paraula “quiosc” prové del turc “köşk”, que significa “pavelló” o “palauet”, i va ser adoptada per moltes llengües europees al segle XVIII. Els quioscos van començar com a petites construccions en jardins i parcs de l’Imperi Otomà, utilitzats per a l’oci i com a llocs de trobada social.
Amb el temps, aquests pavellons van evolucionar cap a l’ús comercial. A Europa, els quioscos van començar a aparèixer a les ciutats a mitjans del segle XIX, principalment com a punts de venda de diaris. Aquesta va ser una època en què la premsa escrita va començar a expandir-se gràcies a la millora de les tècniques d’impressió i a un augment de l’alfabetització.
Arribada de quioscos a Espanya
A Espanya, els quioscos es van fer populars a finals del segle XIX. A Barcelona, per exemple, els quioscos no només venien premsa, sinó que també es van convertir en punts de trobada on la gent podia intercanviar idees i opinions. Durant aquest període, els quioscos també van començar a vendre altres productes, com tabac i targetes postals.
Al llarg del segle XX, els quioscos van continuar sent un element fonamental de la vida urbana. Durant la Guerra Civil Espanyola i la dictadura franquista, els quioscos van jugar un paper important en la distribució de propaganda i, en ocasions, de literatura clandestina.
Primers canvis del quiosc
Amb l’arribada de la democràcia, els quioscos van continuar floreixent, adaptant-se als canvis socials i tecnològics. Van començar a oferir una gamma més àmplia de productes, incloent begudes fredes, snacks, articles de regal i fins i tot bitllets de loteria.
Com ens trobem ara mateix
No obstant això, a principis del segle XXI, els quioscos han enfrontat desafiaments significatius. L’auge d’internet i la digitalització dels mitjans de comunicació han reduït la venda de diaris i revistes en paper. A més, la competència de grans cadenes de supermercats i botigues de conveniència ha posat pressió sobre aquests petits negocis familiars.
Malgrat això, molts quioscos han sabut reinventar-se, oferint serveis com recàrrega de mòbils, venda d’entrades per a esdeveniments o punts de recollida de paqueteria. Així, continuen sent un element vital i encantador de l’entramat comercial i social, mantenint la seva presència en l’espai públic i adaptant-se als nous temps.
En conclusió, la història dels quioscos és la història d’una adaptació constant. Des dels seus orígens orientals fins a la seva funció actual, els quioscos han demostrat ser més que simples punts de venda: són testimonis vius de la història social i cultural de les nostres ciutats.
A continuació podeu visualitzar de forma resumida la història dels quioscos:
La foto del quiosc de Barcelona prové de l’article següent de l’Ajuntament de Barcelona:
El quiosco de prensa, un invento de 1888 en peligro de extinción.
Comments