top of page
Buscar

Com discernir entre notícies falses i notícies verdaderes: eines per a l’alfabetització mediàtica

Entre la notícia i la fake news

 

L’era digital ha transformat la manera com ens comuniquem. Ha permès la interconnexió global de persones, sistemes i dispositius de manera instantània. D’aquesta manera podem conèixer què passa al món en qüestió de segons i moltes vegades, en directe.

 

La revolució digital ha aportat grans coneixements a la societat. Gràcies a la comunicació immediata tenim espais on compartir opinions, on trobar resposta a qualsevol pregunta que ens plantegem, on contrastar diferents fonts d’informació, un vertader paradís de la informació.

 

Però com tots sabem, cap excés és bo, i la saturació digital de notícies ha derivat en un oasis informatiu on cada vegada resulta més difícil certificar la veracitat d’un titular. Aquest fenomen ha donat lloc a un estat permanent de desinformació i notícies falses, més conegudes com a fake news. Quant més sabem, en realitat menys sabem. Aquest fenomen es produeix per la falta de rigor en el contingut digital. Actualment, tothom pot compartir informació sense necessitat de ser verificar les fonts d’informació.



10 consells per conèixer la veritat


1. Pren-te el teu temps

Dedica uns minuts a llegir bé la notícia abans de compartir el text o creure-te-la.

 

2. Comprova qui ho publica

Coneixes el mitjà de comunicació que publica la notícia? Busca informació sobre la pàgina web que ha originat la notícia. Ho ha publicat algun mitjà més que coneguis? Un titular d’interès sempre viatja entre mitjans, mai es queda exclusivament en una única publicació.

 

3. No et quedis amb el titular

Llegeix la notícia completa, no et quedis només amb la portada del llibre. Comprova que el cos del text tracta de la mateixa informació que comparteix el titular. Una notícia verídica ha de ser imparcial i objectiva.

 

4. Les cites falses

Si una frase textual atribuïda a un personatge públic no té ni data ni font, desconfia. Si l’article es basa en fonts anònimes o no en cita , podria ser fals.

 

5. Analitza la qualitat del contingut

Hi ha faltes d’ortografia o de puntuació? El disseny sembla poc professional? Les dades no estan referenciades? Una notícia d’un mitjà creïble ha d’estar redactada de manera impecable. Si no és així, desconfia.

 

6. Comprova la data de publicació

Utilitzar notícies antigues com a actuals, informacions descontextualitzades o reutilitzar recursos audiovisuals és una altra manera de desinformar.

 

7. Comprova l’autor

Els periodistes respectats sempre tenen un historial. Si l’autor no publica el seu nom, és possible que la resta de l’article sigui fals.

 

8. Comprova les imatges

Les imatges es poden manipular fàcilment amb programes d’edició. Comprova a través d’una cerca d’imatges, si ja s’han utilitzat amb anterioritat o si han estat editadesprèviament. Guarda la fotografia a l’ordinador i puja-la a https://images.google.com/ o a https://reverse.photos/.

 

9. Comprova els links

Les fake news acostumen a simular les direccions URL dels mitjans habituals per ser més creïbles. Si revises els petits detalls dels links trobaràs errors i diferències amb els mitjans originals.

 

10. Busca el titular a google

Si la notícia és certa, és probable que altres mitjans de renom també l’hagin publicat. En canvi si és falsa, és possible que mitjans de verificació de dades hagin identificat la notícia com a falsa.

 

Un element en comú que tenen totes les notícies falses és que generen més sorpresa que les verídiques. Quan una notícia sorprèn, la voluntat de compartir-la sempre és més alta. Si una notícia et genera molta sorpresa, reflexiona abans de compartir-la i revisa els nostres 10 consells. Com s’acostuma a dir, si alguna cosa és massa bona per ser certa, probablement no ho sigui.


 
 
 

Comentarios


Subscriu-te i no et perdis cap novetat!

Gràcies per confiar en nosaltres

  • Facebook
  • Instagram

© 2024 Kiosco Boix

bottom of page